Top

Echoscopie van baarmoeder en eierstokken

Huisartsen kunnen bij Curilion een echoscopisch onderzoek aanvragen zonder consult van de gynaecoloog. De uitslag wordt aan patiënte meegegeven. Wanneer een afwijking wordt geconstateerd kan de gynaecoloog direct met de huisarts overleggen of direct een consult wordt gewenst.

Wat is een echo?

Bij echo-onderzoek kunnen de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies en de eierstokken in beeld worden gebracht door middel van geluidsgolven. Echo-scopie betekent letterlijk: kijken met geluid. Het geluid dat de echokop (transducer) produceert, kan niet door het menselijk oor worden waargenomen. Het geluid veroorzaakt trillingen die worden teruggekaatst door structuren en organen in het lichaam. De teruggekaatste trillingsgolven worden vervolgens zichtbaar op een scherm, waardoor de baarmoeder en eierstokken beoordeeld kunnen worden.
De grootte, vorm en ligging van de baarmoeder en de dikte van het baarmoederslijmvlies kunnen worden beoordeeld. Er wordt gekeken of er myomen (vleesbomen) of poliepen (slijmvliesverdikkingen) aanwezig zijn en waar deze zich bevinden. De eierstokken worden opgemeten en er wordt gekeken naar de aanwezigheid en grootte van follikels (eiblaasjes) en cystes (holtes gevuld met vocht).

Wat zijn de redenen voor een gynaecologische echo?
  • U hebt last van abnormaal bloedverlies: u verliest te veel of te vaak bloed of u verliest bloed na de overgang (dus na 1 jaar na uw laatste menstruatie).
  • Bij inwendig onderzoek zijn afwijkingen gevonden.
  • Met inwendig onderzoek kan niet genoeg informatie worden gekregen, bijvoorbeeld door overgewicht.
  • U hebt een spiraaltje dat gecontroleerd moet worden.
  • De gynaecoloog wil vaststellen of er een (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap bestaat.
Hoe verloopt een gynaecologische echo?

Het onderzoek vindt meestal inwendig plaats (via de vagina). Een inwendige echo wordt verricht met een dunne probe (staaf) met daarover heen een soort condoom ter bescherming. Inwendige echoscopie doet meestal geen pijn tenzij u al klachten hebt.

Een echo kan ook worden verricht als u op dat moment bloedverlies heeft. Bij een inwendige echo is het het beste als de blaas leeg is. Als u opziet tegen dit onderzoek, bespreek dat dan gerust met de gynaecoloog. Wij beginnen het onderzoek pas als u daar klaar voor bent.

Soms wordt de echo uitwendig (via de buikwand) gemaakt. Dan moet de blaas goed gevuld zijn. Als dit nodig is krijgt u dit van te voren te horen. Uitwendige echoscopie doet geen pijn.

Laat een echo alles zien?

Niet alles is direct zichtbaar op een echo. Niet alles is te zien op een echo. Voor de beoordeling van het baarmoederslijmvlies is het soms nodig de echo te herhalen net na de menstruatie. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals bloedonderzoek, een watercontrast echo, een CT-scan of MRI-scan.

Contact

Praktijkadres:
Prinsessenhof
Zijlweg 148 B (begane grond)
2015 BJ Haarlem

(023) 888 2260
info@curilion.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:30-17:00
Telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur

Correspondentie:
Postbus 685
2100 AR Heemstede

KvK    66056489
BTW   NL856377454B01

AGB Code Stichting Curilion Klinieken 2220954

Administratie:
Infomedics

Contactformulier

    © Copyright 2024 Curilion | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap