De overgang is de periode waarin uw menstruaties onregelmatig worden en daarna helemaal uitblijven. Heeft u meer dan twaalf maanden niet meer gemenstrueerd, dan bent u ‘post-menopausaal’. Dit is dus de afsluiting van de overgang. Als er na die periode tóch nog vaginale bloedingen optreden, is het belangrijk hiervan de oorzaak uit te zoeken. Ook als de bloeding na enkele dagen vanzelf stopt, moet u contact opnemen met de huisarts. Mogelijke oorzaken van bloedverlies na de overgang zijn droogheid van het slijmvlies van de vagina en de baarmoederholte, het gebruik van bepaalde medicijnen, een poliep of vleesboom in de baarmoederholte of een tumor in het baarmoederslijmvlies.
De gynaecoloog verricht een inwendig onderzoek en eventueel maakt zij een uitstrijkje van de baarmoedermond. Met een inwendige echo kan de dikte van het baarmoederslijmvlies bekeken worden. Normaal gesproken is het slijmvlies van de baarmoeder na de overgang dun en streepvormig. Zijn er geen afwijkingen en is het bloedverlies eenmalig, dan is er geen reden tot ongerustheid.
Soms wordt een verdikte structuur gezien. Dan is er een indicatie om een contrastecho te maken. Bij een contrastecho wordt er een vloeistof in de baarmoederholte gebracht waardoor de wanden van elkaar gaan en een poliep of myoom goed zichtbaar wordt.
Bij verdikt slijmvlies of herhaaldelijk bloedverlies is er ook een reden voor nader onderzoek; de gynaecoloog neemt dan wat baarmoederslijm af, uit de baarmoederholte (een biopt). Dat gebeurt met behulp van een dun, buigzaam, hol buisje (pipelle), dat in de baarmoeder wordt ingebracht. Via deze pipelle wordt het biopt van het baarmoederslijm afgenomen. De ingreep kan een onaangenaam, menstruatieachtig gevoel geven, maar duurt meestal slechts een paar minuten. Daarna heeft u een paar dagen last van vaginaal bloedverlies. Vervolgens bespreekt de gynaecoloog het resultaat van het onderzoek met u op de polikliniek.
De oorzaak van het bloedverlies bepaalt de benodigde behandeling. Wanneer vaginale droogheid al gevolg van een tekort aan oestrogenen in de overgang de oorzaak is van het bloedverlies of afwijkende afscheiding, kan een behandeling met hormonen nodig zijn.
Indien er een poliep wordt gezien in de baarmoederholte kan deze worden verwijderd Een poliep is een – meestal goedaardige – uitstulping van het baarmoederslijmvlies en kan tot bloedverlies na de overgang leiden. Het verwijderen van een poliep gebeurt ‘hysteroscopisch’. Soms is het nodig om onderzoek onder narcose te verrichten. Hiervoor wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis.
Indien er bij het weefselonderzoek aanwijzingen zijn voor baarmoederslijmvlieskanker zult u hiervoor behandeld moeten worden. Ook dan verwijzen wij u door naar het ziekenhuis.
Op de site van de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie vindt u een uitgebreide voorlichtingsfolder.
Praktijkadres:
Prinsessenhof
Zijlweg 148 B (begane grond)
2015 BJ Haarlem
(023) 888 2260
info@curilion.nl
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:30-17:00
Telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur
Correspondentie:
Postbus 685
2100 AR Heemstede
KvK 66056489
BTW NL856377454B01
AGB Code Stichting Curilion Klinieken 22220954
Administratie:
Infomedics
© Copyright 2024 Curilion | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap