Top

Seksuele problematiek

Pijn bij het vrijen

Oorzaak

Pijn bij het vrijen is een klacht die bij (seksueel actieve) vrouwen van alle leeftijden kan voorkomen. In veel gevallen is er iets aan te doen. Toch zoeken de meeste vrouwen geen hulp voor hun problemen vanwege het taboe dat erop rust.

Pijn bij het vrijen kan te maken hebben met lichamelijke (gynaecologische) klachten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de bekkenbodemspieren te strak worden aangespannen. Het kan ook zijn dat u last heeft van een verzakking van de bekkenbodem, waardoor geslachtsgemeenschap een pijnlijke ervaring wordt.

Pijn bij het vrijen kan ook een psychische oorsprong hebben. Die kan gelegen zijn in eerdere negatieve seksuele ervaringen, of in een manier van geslachtsgemeenschap die voor u niet prettig is.

Het bespreken van al deze klachten is soms lastig, maar wel belangrijk. Er is meestal wat aan te doen!

Onderzoek

Het onderzoek start met een uitgebreide intake, om te ontdekken wat de klachten precies zijn, en waar de oorsprong zou kunnen liggen. Bij deze intake kan ook een bekkenfysiotherapeut of een seksuoloog betrokken zijn.

Daarnaast kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen, al dan niet met behulp van een echo. Te allen tijde staat voorop dat dit onderzoek de klachten helder moet maken en niet verergeren. Net zoals bij ons hele verdere handelen, staan tijd en aandacht dan ook op de eerste plaats.

Behandeling

Afhankelijk van de bevindingen, kan de behandeling bestaan uit een consult door de gynaecoloog, de bekkenfysiotherapeut of de seksuoloog. Curilion werkt samen met (vrouwelijke) bekkenfysiotherapeuten en seksuologen, die onze filosofie van tijd en aandacht delen.

Kosten

De kosten voor het gecombineerde traject van een gynaecoloog, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut met persoonlijke begeleiding en behandeling op maat worden gedeeltelijk vergoed door de verzekeraar. Deze kosten zijn als volgt opgebouwd:

Seksuoloog
De kosten van de seksuoloog worden doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie zie ook www.nvvs.info/clienten/vergoedingen

Bekkenfysiotherapeut
De kosten van de bekkenfysiotherapeut worden vergoed door de zorgverzekeraar (ook zonder verwijzing) als u aanvullend verzekerd bent.

Gynaecoloog
Met een verwijzing van uw huisarts worden de kosten van het consult van de gynaecoloog vergoed in geval van een zuivere restitutie poli. In de andere gevallen vergoedt de verzekeraar ongeveer 70-80%. De hoogte van het vergoede bedrag wordt door uw zorgverzekeraar bepaald. Helaas hebben wij daar geen invloed op. Wij adviseren u contact op te nemen met uw verzekeraar en te vragen hoeveel zij vergoeden in geval van zorgproductcode: 15C293 59899007.
Mocht u vragen hebben, bel ons gerust!

Verdere informatie

De Stichting Bekkenbodempatiënten biedt uitgebreide informatie, onder andere over veranderde seksualiteitsbeleving. Ook kunt u informatie vinden op de site van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Sexuologie  en op de informatiesite over seksualiteit welke in samenwerking met het Rutger Stichting is opgesteld.

Contact

Praktijkadres:
Prinsessenhof
Zijlweg 148 B (begane grond)
2015 BJ Haarlem

(023) 888 2260
info@curilion.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:30-17:00
Telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur

Correspondentie:
Postbus 685
2100 AR Heemstede

KvK    66056489
BTW   NL856377454B01

AGB Code Stichting Curilion Klinieken 22220954

Administratie:
Infomedics

Contactformulier

    © Copyright 2024 Curilion | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap