Ergens tussen haar 45-ste en 55-ste levensjaar heeft een vrouw haar laatste menstruatie. Dat moment heet menopauze. De eierstokken stoppen dan met het produceren van bepaalde hormonen (m.n. oestrogeen), waardoor het lichaam een nieuwe hormonale balans moet vinden. Die periode wordt in de volksmond de overgang genoemd. Het kan gepaard gaan met de veel uiteenlopende klachten, van de bekende opvliegers en nachtelijk zweten, tot extreme stemmingswisselingen, bekkenbodemgerelateerde klachten, vermoeidheid door slaapproblemen en gewrichtklachten. Een deel van deze klachten kunnen al ontstaan terwijl u nog gewoon menstrueert! Een klein deel van de vrouwen heeft nauwelijks last van de overgang, terwijl de klachten voor anderen zo vervelend zijn dat ze zich regelmatig ziek melden.
Zeker, de overgang ‘hoort erbij’ voor een vrouw, maar dat betekent niet dat u alle klachten voor lief moet nemen. Soms is er met relatief eenvoudige middelen wat aan te doen.
In een uitgebreid consult inventariseren wij de klachten, ook in relatie tot uw leefstijl. Zo nodig kunnen wij een inwendig onderzoek doen, al dan niet met behulp van een inwendige echo, om te zien of er sprake is van specifieke fysieke problemen.
In samenspraak met u maken we een behandelplan. Dat zal zich in de eerste instantie richten op aanpassingen in uw leefstijl. Als dit onvoldoende werkt kunnen we medicijnen voorschrijven. Afhankelijk van de klachten kan dit niet hormonale of toch ook de zogeheten hormoontherapie zijn.
Wij realiseren ons dat er de nodige onrust bestaat over deze hormoontherapie, die erop is gericht om het plotselinge ‘tekort’ aan oestrogeen dat uw lichaam ervaart op te vangen. Wanneer wij denken dat hormoontherapie een zinvolle optie zou kunnen zijn, zullen wij dat altijd zorgvuldig met u bespreken.
Tijdens de overgang is er voor veel vrouwen ook sprake van een heel ander soort overgang, bijvoorbeeld van een leven met schoolgaande kinderen in huis naar een leeg nest met studerende kinderen elders. Het kan dan ook zinvol zijn om een consult te hebben met een zogenoemde work-life coach, die u helpt op dát vlak een nieuw evenwicht te vinden.
De Stichting Bekkenbodempatiënten biedt uitgebreide informatie, onder andere over overgangsklachten. U kunt ook informatie vinden op de site voor vrouwen in de overgang www.vrouwenindeovergang.nl.
Praktijkadres:
Prinsessenhof
Zijlweg 148 B (begane grond)
2015 BJ Haarlem
(023) 888 2260
info@curilion.nl
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:30-17:00
Telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur
Correspondentie:
Postbus 685
2100 AR Heemstede
KvK 66056489
BTW NL856377454B01
AGB Code Stichting Curilion Klinieken 22220954
Administratie:
Infomedics
© Copyright 2024 Curilion | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap