Top

Vulvaklachten

Vulvaire aandoeningen

Oorzaak

Veel vrouwen, jong en oud, hebben wel eens last van hun uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Dat kan gaan om de schaamlippen, de clitoris of de huid rond de vagina. Gezamenlijk wordt dat de vulva genoemd. Jeuk, pijn of afscheiding kunnen hun oorzaak hebben in infecties, eczeem, wratjes, of andere huidaandoeningen.

Onderzoek

Voor een goede diagnose van vulvaire aandoeningen is het nodig om lichamelijk onderzoek te doen. Soms is het ook nodig om wat weefsel of vocht af te nemen voor nader onderzoek. Indien nodig zal de gynaecoloog van Curilion daarbij samenwerken met een bijvoorbeeld een dermatoloog, die gespecialiseerd is in huidaandoeningen.

Behandeling

Huidaandoeningen, ook rond de vulva, worden vaak behandeld met specifieke crèmes. Daarnaast zullen wij u altijd de nodige adviezen kunnen geven omtrent hygiène en kleding die de kans op klachten rond de vulva kunnen verminderen.

Verdere informatie

De beroepsvereniging van gynaecologen, NVOG, heeft speciale patiëntenfolders samengesteld rond het thema ‘vulva-aandoeningen’.
De Stichting Bekkenbodempatiënten biedt uitgebreide informatie, onder andere over aandoeningen van de vulva.

Vaginale afscheiding

Oorzaak

Op de huid en de slijmvliezen in en rond de vagina leven ‘gezonde’ bacteriën die voor precies het goede milieu zorgen. Als dat evenwicht verstoord raakt, kan de vaginale afscheiding – die volstrekt normaal is en afhankelijk van het moment in de cyclus meer of minder is – verergeren. Dat kan gepaard gaan met jeuk, irritatie of regelrechte pijn.

De belangrijkste oorzaken van overmatige vaginale afscheiding zijn bacteriën (Gardnerella), schimmels (Candida) of een parasiet (Trichomonas). Ook kan er sprake zijn van een seksueel overdraagbare aandoening. De bacterie Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland.

Onderzoek

Om te zien of, en zo ja welke bacterie, schimmel of parasiet uw klachten kan verklaren, neemt de gynaecoloog van Curilion een klein beetje vocht uit de vagina. Dit wordt onder de microscoop, of in een gespecialiseerd laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van microben.

Behandeling

Sommige infecties van de vagina gaan vanzelf over. Andere moeten worden behandeld met anti-schimmelcrème of antibiotica.

Verdere informatie

De beroepsvereniging van gynaecologen, NVOG, heeft speciale patiëntenfolders samengesteld rond het thema ‘vulva-aandoeningen’.

Contact

Praktijkadres:
Prinsessenhof
Zijlweg 148 B (begane grond)
2015 BJ Haarlem

(023) 888 2260
info@curilion.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08.30 – 17.00
Telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur

Correspondentie:
Postbus 685
2100 AR Heemstede

KvK    66056489
BTW   NL856377454B01

AGB Code Stichting Curilion Klinieken 22220954

Administratie:
Infomedics

Contactformulier

    © Copyright 2024 Curilion | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap